Cercel medieval din argint si un inel mai ciudat

Vă scriu din nou, după o perioadă de inactivitate pe blog, dar, sper să merite aceste rânduri deoarece vedeta acestui articol merită sa fie împărtășita cu publicul.

Probabil titlul și imaginea vă dau indicații către piesa cu pricina. Da este vorba depre un cercel medieval  plasat undeva între sec. XIV-XVI, o piesă lucrată cu multă migală de un meșter bijutier iscusit al vremii respective. Piesa a fost recuperată de la aproximativ 30 cm adâncime, de pe o porțiune de fost drum medieval (actual forestier), nu departe de monedele descoperite anterior AICI. A fost o zi ce a pornit cu această descoperire, într-un loc neașteptat deoarece zona arată ca o mică mlaștină, unde vegetația este abundenta iar solul mereu îmbibat cu apa, nu tocmai ideal pentru păstrarea obiectelor. Deși este fragmentat, partea cea mai importantă nu a fost afectată după cum puteți observa în imaginile de mai jos.

cercel medieval din argint 14

cercel medieval din argint 8
cercel medieval din argint 12

cercel medieval din argint 11

cercel medieval din argint

cercel medieval din argint 7

cercel medieval din argint 4

Bineințeles că acesta nu a fost singura descoperire în cele 2 ieșiri alături de fratele meu. Lângă o zonă împădurita a apărut și un inel care m-a surprins si care probabil dateaza de prin sec. XVIII, fiind format din 2 bucăți lipite intre ele cu cositor.

inel medieval din argint 5

inel medieval din argint 2

inel medieval din argint  7

inel medieval din argint  6

inel medieval din argint  4

inel medieval din argint  3

Ambele obiecte, împreună cu cele descoperite de fratele meu au fost predate Direcției de Cultura Suceava.

DSC_2882 (Large)