500 LEI 1941 Romania 25 grame ARGINT

Astazi am gasit o moneda  gigant 25 grame argint….. Este vorba de 500 lei 1941….. Moneda am gasit-o in transee in zona de ww2 .

37 mm diametru, 25 g, argint 83.5%, cupru 16.5%, margine netedă; gravat pe muchie: PRIN STATORNICIE LA IZBANDA

Descriere generala :

Începutul devizei PRIN STATORNICIE LA IZBANDA (întîlnită şi pe alte două monede, 12.5 lei 1906 şi 25 lei 1906, cu ortografierea ISBINDA) este marcat printr-o cruce de Malta (cruce cu braţele egale, ce se lărgesc spre extremităţi). Poziţia devizei este scrisă aleatorie, fără a avea început fix faţă de elementele desenului feţelor.

E una din puţinele monede româneşti la care feţele sînt amplasate medalistic, partea superioară a aversului întîlnindu-se cu partea superioară a reversului în acelaşi punct de pe muchie. Pe marea majoritate a monedelor destinate circulaţiei acestea sînt plasate diametral opus. …Moneda marchează eliberarea Moldovei de peste Prut de sub ocupaţie sovietică. Marile oraşe Cernăuţi şi Chişinău au fost eliberate pe 5 respectiv pe 16 iulie 1941, iar pe 26 iulie Cetatea Albă, inamicul fiind alungat dincolo de hotarele patriei. Bucovina de nord şi Basarabia fuseseră răpite în urma notei ultimative adresate României de către Uniunea Sovietică pe 26 iunie 1940..

500 lei

Dar asta nu este tot … la 2 metri de aceasta moneda  se arata si alte  2 monede de 3 kreuzer 1800 S

3kr

Dar asta nu este tot am mai gasit un PROIECTIL care va fi predat la ISU  (nu am avut aparatu la mine sa fac cateva poze voi face atunci  cand il predau) …. si am mai gasit cateva zeci de tuburi si varfuri de gloante, aproximativ 10 catarame(militare majoritatea din fier de la „hamuri”),o cazma rupta …. si altele gunoaie  (sarme, cuie, conserve, capace de borcan si de la sticle de vodca)

Reclame