Crucea pierduta a soldatului si inelul ratacit

       Marti, 18 februarie 2014 era o zi din acelea in care iti propui sa impaci si capra si lupul si varza. Pe scurt ziua a inceput devreme cu rezolvarea problemelor casnice si sociale (pe care le intampina tot omul cand se trezeste :D). Dupa toate acestea mi-am facut putin timp pentru a iesi la o mica detectie pe dealul din vecinatate. Fratele meu a pornit si el cu un avans de cel putin o ora, dar desi altitudinea atinge 400 m,  am ajuns sus in mai putin de 20 de minute, ca nu cumva sa raman in urma. Odata ajuns sus,  secat de putere asemenea unui sportiv la maraton, incep sa merg in directia unde se afla fratele meu. Avand statia pornita incercam sa dau de el dar nu auzeam decat zgomotul facut de o pereche de ciocanitori pe un copac batran, cateva caprioare speriate si sunetul zapezii de sub picioarele mele. Fara a putea lua legatura cu el, mi-am propus sa-mi stabilesc propriul traseu, pe marginea padurii la granita cu o fosta plantatie de canepa in perioada anilor 1700.

     Spre surprinderea mea la nici 10 minute de cautat printre tufe mici de la marginea padurii, aud un semnal intrerupt ce parea interesant, indepartez primii 10 cm de pamant–semnalul devine tot mai puternic iar dupa indepartarea a inca aproximativ 10 cm de pamant observ ceva verde aparent putea fi o sarma de cupru oxidata. Bucuria a venit cand am recuperat misteriosul obiect ca s-a dovedit a fi un inel din cupru cu ceva insemne si un mic text pe el. Perioada exacta nu o pot da deoarece trebuie sa ma consult cu un expert de la muzeu pentru a afla, dar il pot plasa cu usurinta in perioada in care se planta canepa pe acolo. Atasez mai jos cateva fotografii cu el, poate chiar se gaseste cineva care poate aduce informatii cu privire la provenienta si vechime.

CAM00487

CAM00484

CAM00488

CAM00490

CAM00492

CAM00491

     Povestea nu se opreste aici, foarte entuziasmat, reusind sa dau de fratele meu prin statie, pornesc spre directia lui. Pana sa dau de el au aparut cateva monede din perioade diferite dar intr-o stare mai precara. Imaginile de mai jos arata acest lucru.

CAM00506

1000 lei 2001

2 heller 1901

5 bani 1975

10 bani 1867

CAM00502

Buton ciudat ww1 sau ww2.

     Dupa ce am dat de fratele meu, in jurul orei 16:00, i-am propus sa ne intoarcem spre casa deoarece vremea parea sa se schimbe si se lasase racoare. Bineinteles fratele meu a insistat sa mai cautam in jurul unor transee de razboi datand de la dominatia austro-ungara. In timp ce ma plangeam ca vreau sa merg acasa deoarece apareau doar capace de borcane lasate din ww1 si ww2, apare din nou un semnal ciudat. L-am strigat pe fratele meu sa analizeze semnalul cu aparatul sau mai performant decat al meu. A inceput sa zica ca poate fi ceva interesant dar nu stie nici el exact, iar eu razand i-am spus: ” – Sa vezi ce capac de borcan interesant ai sa scoti !”. Dupa ce scoate un mic bulgaras de pamant ce suna in aparat ca un semnal de bronz si il sfarama incet intre degete, cade din el o mica cruciulita la care am ramas fara glas in acel moment deoarece a intrecut asteptarile mele.

     Cruciulita este de origine ruseasca din perioada 1700, realizata din bronz continand pe spate un text psaltic pentru a ajuta soldatii in izbanda pe terenul de lupta. Atasez imagini cu obiecul mai jos.

CAM00494

CAM00497

       Iarasi povestea nu se opreste aici, la intoarcerea spre casa am hotarat sa scanez o zona mica plina de boscheti si trandafiri salbateci  in care m-am intepat bine. Intepaturile nu au fost in zadar deoarece a aparut o minunatie de fluier de razboi, parca era o jucarie in miniatura. Va las pe voi sa va delectati cu imaginile.

CAM00498

CAM00499

CAM00501

      Cam aceasta a fost scurta poveste a zilei de 18 februarie 2014, sper ca nu v-am plictisit si va urez vizionare placuta a imaginilor.

Reclame