CURATAREA MONEDELOR

 In functie de metal, puteti folosi: 

        Monedele din zinc: sare de lamiie dizolvata in apa distilata, monedele se lasa citeva minute si apoi se spala in apa distilata.
        Monede din argint: daca prezinta o patina galbuie datorata pastrarii indelungate in folie de PVC (clasoarele vechi…) se scufunda in acetona citeva secunde si apoi se spala cu apa distilata. Puteti folosi si pasta de dinti, dar sa nu contina bicarbonat de potasiu (lasa zgirieturi fine)
         Monedele din fier: rugina se indeparteaza cu acid oxalic 50%. Incercati intii cu o moneda irecuperabila sa determinati exact timpul cit sa stea moneda in acid – e o operatie riscanta – se poate sa apara gauri in suprafata monedei daca sta prea mult!!!. Spalarea se face tot cu apa distilata. Atentie: acidul oxalic ataca emailul si marmura, deci nu il varsati in cada de baie, pe faianta sau alte obiecte sanitare! Folositi manusi!!!
          Monedele din cupru, patina verde se considera imposibil de scos in totalitate, dar puteti incerca sa o indepartati cu o scobitoare din lemn, si apoi spalare in acetona (nu prea da rezultate, doar daca e o oxidare superficiala) Monedele din alama pot fi curatate (si redata stralucirea) folosind otet incalzit in care dizolvati sare de bucatarie, inmuiati o cirpa moale in el, frecati usor suprafata monedei 20-20 secunde dupa care spalati din abundenta cu apa distilata.
            Monedele din nichel, monedele vechi de nichel au un aspect gri. Aveti nevoie de apa calda, o periuta de dinti si un sapun pentru a le curata. Spalati-le in apa cu sapun, si apoi frecati cu o perie moale de dinti. Pentru petele dificile puteti folosi si amoniac amestecat cu apa distilata, intr-o proportie de 3 la 1.
   

      E bine sa incercati pe monede irecuperabile ca sa vedeti rezultatele mai intii. Mizeria de pe monede poate fi indepartata cu rezultate bune si cu o guma de sters. Recomanat este sa folositi doar apa si sapun.

Reclame